Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2007 11:56 - СЪЮЗЪТ ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА СЕЗИРА ОТНОВО ТАЗИ СУТРИН КОМИСИЯТА ПО КОРУПЦИЯ ПРИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО НАЛИЧИЕТО НА КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ П
Автор: tcvetkoff Категория: Други   
Прочетен: 1202 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2007 11:58


СЪЮЗЪТ ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА СЕЗИРА ОТНОВО ТАЗИ СУТРИН КОМИСИЯТА ПО КОРУПЦИЯ ПРИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО наличието на корупционни практики при избора и дейността на консултанта „Омонит” ООД като звено за мониторинг на Договора за концесия на столичното предприятие ВиК.  Както в последствие стана ясно, този сигнал бе обединен със сигнал за обвинение в корупция срещу концесионера на столичното предприятие ВиК - „Софийска вода” АД.

За съжаление, Комисията разгледа само казуса „Софийска вода”, като изцяло игнорира подадения от ССИ сигнал, относно законосъобразността на избора на „Омонит” ООД за звено за мониторинг на концесията и възможни корупционни практики при възлагането на тази обществено значима дейност от страна на Кмета на гр. София именно на тази фирма.

Поради това, ССИ се обърна към институцията на Омбудсмана на Република България, който се произнесе със свое официално становище, в което налице са сериозни пропуски при спазване на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове.

В писмо до Съюза за Стопанска инициатива с изх. № 135-1079/16.01.07г. омбудсманът отговори следното:

“До омбудсмана на Република България постъпи сигнал от ССИ по повод допуснати нарушения по Закона за обществените поръчки от Столична община при избор на екип от експерти за извърщване на мониторинг на изпълнението на Договор за концесия сключен межзу Столична община и “Софийска вода” АД.

В хода на проверката омбудсманът поиска допълнителна информация от Столична община относно изясняването на конкретни факти по случая.

След задълбочен анализ на поставения от ССИ проблем омбудсманът разшири предмета на проверката, тъй като установи нарушения и на принципите на възлагане на обществени поръчки от разпоредители с бюджетни средства.

Въз основа на установените факти омбудсманът при, че всички разпоредители с бюджетни средства със статут на възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки следва да провеждат процедури за възлагане на такива, когато част от дейностите им следва да бъдат извършвани от подизпълнители и са налице законовите условия за това.

Изводите, които омбудсманът формулира относно принципите при прилагането на Закона за обществените поръчки бяха изложени пред Агенцията по обществени поръчки. Същите бяха подкрепени, както и заключенията на омбудсмана относно допуснатото законово нарушение от страна на Столична община в конкретния случай.

Воден от разбирането си, че идентифицираните проблеми в процеса на проверката са с високо държавно и обществено значение, омбудсманът формулира някои основни препоръки до органите, от които зависи провеждането на контрол и мониторинг на разходването на бюджетни и извънбюджетни средстваот държавни органи  и институции. Становището е изпратено до тези институции, за да бъдат отчетени препоръките на омбудсманна при формирането на държавната политика по обществените поръчки, бъдещите изменения на Закона за обществените поръчки и приложението му занапред.”

На свой ред, поради голямата обществена чувствителност към проблемите с комуналните услуги, ССИ ще сезира Главния прокурор на Република България във връзка със становището изразено от Омбудсмана по отношение на случая с “Омонит” ООД.

 

Протоколът на Комсията за борба с корупцията може да бъде открит на адрес:

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=176&id=322
image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tcvetkoff
Категория: Други
Прочетен: 66997
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930