Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 13:04 - Факт или измислица: яденето преди лягане води до напълняване
Автор: tcvetkoff Категория: Спорт   
Прочетен: 3593 Коментари: 0 Гласове:
0



Факт или измислица: яденето преди лягане води до напълняване

Когато човек спи, фактически тялото гладува. При един спортист, който задължително има здрав сън в продължение на 7-8 часа, тялото за същото време остава без храна. При интервал от малко повече от два часа без храна нивото на кръвната захар започва да пада. В този момент мозъка дава команда и започва процес на "засмукване" на протеина от мускулите. Осъществява се реакция на преобразуване на аминокиселините в глюкоза, която пък захранва мозъка. С други думи, тялото "изяжда" мускулната си маса, за да осигури "гориво" за мозъка.

Заключение:

Яденето преди лягане води до напълняване е измислица.Най-добре е да се приема лесно смилаем протеин. Например, протеинов шейк богат на казеин. Той е за предпочитане, защото осигурява бавен и постоянен приток на аминокиселини в продължение на 7-8 часа. Ще се подпомогне процеса на преобразуването на аминокиселините в глюкоза, като в същото време "спасява" протеина в мускулите. При приемане например на 40 грама протеинов шейк преди лягане не само ще бъде осигурено необходимото количество аминокиселини, но ако има излишък, то той ще бъде използван от тялото дори за увеличаване на мускулната маса.

Разрешение на проблема:

Трябва да се яде преди вечеря.

Алтернативни решения:

Преди лягане да се приемат известни количества мазнини, като например 2 лъжици масло или 100 г ядки. Богатите на мазнини храни забавят преобразуването на казеина от протеина, като по този начин поддържат нивото на инсулина.Трудно смилаемите въглехидрати, като тези намиращи се в овесените ядки или в маслото, се явяват желателни добавки към протеина и тежките мазнини. Въвеждането им в организма осигурява постоянен приток от глюкоза към мозъка по време на нощния сън. Този процес предпазва "източването" на протеина от мускулите, като в същото време предпазва организма от натрупване на мазнини.
image

Взето със съкращения от бр.1, 2007 год. на сп."Флекс"

Статията е от известния специалист по спортно хранене д-р Джим Стопани

Забележка на ИБ: Статията разглежда въпроса за захранването на мускулите, доколкото в бодибилдинга това е основен проблем. В нашия спорт състоянието на мускулите също играе важна роля.



Тагове:   води,   напълняване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tcvetkoff
Категория: Други
Прочетен: 66998
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930