Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2007 10:54 - ДА БЪДЕШ ЗАЕДНО С ЕДНА ЛЕГЕНДА
Автор: tcvetkoff Категория: Спорт   
Прочетен: 1782 Коментари: 0 Гласове:
0



imageДА БЪДЕШ  ЗАЕДНО С ЕДНА ЛЕГЕНДА

Доц.Александър Тодоров

Генерален секретар на БНФК

 

         Всеки от нас, връщайки лентата назад може да си спомни и то съвсем ясно, кое е било това "нещо", което го е вкарало в нашия спорт. Например, филм на Брус Лий, поизтъркано видео на състезание по карате, приятел, който "на шега" е предложил да те заведе до кварталния клуб и така, на шега "навъртяхме", кой 5, кой 10, а някои и повече от 30 години.

Най-важната препоръка, която съм изказвал устно и изразявал писмено към младите каратеки е: Намерете правилния сенсей. С най-приятни чувства си спомням семинарите с Кхван, Еноеда, Отаке, Маркез и други велики майстори. Спомените остават за цял живот.

Има една легенда, едно име, което е много добре познато на нашите каратеки. Един човек, който от 40 години ръководи работата на съдийската колегия на Европейската и Световната карате федераци, моторът на промените, който не само дава идеите, но има и волята да ги приложи тази легенда се казва Томи Морис. Всеки, който се е докосвал до него, е оставал поразен от неговата ерудиция, отзивчивост и не мога да не подчертая - неговата еднозначност в оценките. Той е от хората, за които или си приятел или не си. Или си спечелил доверието му и можеш да разчиташ на него, както и той на тебе. Веднага ще добавя, нашата федерация се ползва с пълното доверие на сенсей Томи Морис. Той неведнъж е бил гост на федерацията и по мое мнение винаги е оставал удовлетворен от резултатите от съвместната ни работа.

Животът на сенсей Томи Морис е буквално една сага, която заслужава да бъде разказана поне в по-интересните си епизоди.

От 1957 до 1963 год. той служи в Кралския флот на Великобритания, като командос, участвайки в многобройни демонстрации в различни поделения на Кралството. През 1963 год. след положителен отговор на молбата му да учи при сенсей Хенри Плий във Френската Академия по бойни спортове, Париж, Томи, за да постигне тази първа стъпка в истинското карате, продава мотоциклета си, купен с цената на тригодишни спестявания.и отива в меката на бойните спортове. След кратък стаж той се явява на изпит и получава първата си ученическа степен - 4 кю.

         Едно от най-ценните качества на Томи Морис е неговата организаторска способност. Само след 3 години, през 1966 той организира първото първенство на Шотландия по карате. На състезанието присъстват Хенри Плий, Йошинао Нанбу, Татцуо Судзуки и големият приятел на нашата федерация и смея да кажа-мой личен приятел, Жак Делкур, по тове време вече Президент на Европейския карате съюз. На това състезание спонтанно се ражда организацията Кобе Осака.

         И още едно качество на Томи Морис - той е безкрайно взискателен към себе си. През 1967 год. той взима може би най-важното решение и-до остави федерацията си и да отиде в Япония в търсене на истината, в търсене на нови пътища за развитие или да се ориентира към постепенната еволюция в собствената си федерация. Той избира първия вариант. Заедно със сенсей Нанбу, в продължение на 2 месеца той посещава различни дожо, без да бъде удовлетворен от качеството на видяното и както казах, критично вглеждайки се и в себе си, едва след срещата си със сенсей Ходжиро Тани разбира, че в неговото дожо се прави нещо по-различно. Самият Томи казва: "Аз видях това, което мислех, че трябва да бъде истинското карате. Това карате беше мощно. Беше бързо. Запазвайки традицията, то беше реалистично и ефективно". Там Томи Морис среща сенсей Шигеру Кимура и веднага, в негово лице разбира, че е срещнал истинският учител.

          И "животът започва отново". Хубаво е младите, като прочетат долните редове, да не бързат с кютата и дановете. Ето как е изглеждала тренировката на Томи през този период. Начало на тренировката - час и половина-блъскане на макивара, час и половина-базови техники и ката, лек обяд, като основната храна е риба и ориз, след това още два часа базови техники и ката. От 16 до 18 часа-нунчако и тонфа. И накрая два часа-джиу кумите под ръководството на сенсей Кимура. След 6 седмици и положен изпит Томи Морис получава 3 дан и през 1967 година е единственият в цяла Великобритания каратека с такъв дан.

         След успешно издържан изпит за международен съдия през 1970 год., благодарение на своя устойчив и безкомпромисен шотландски  характер, през 1977 год. е избран за Председател на Съдийската колегия на Световната карате федерация. Тридесет години той управлява в прекия смисъл на думата тази машина. Защото пак ще припомня "Съдията прави играта".

         Днес федерацията Кобе Осака Интернешънъл, създадена и ръководена от сенсей Томи Морис, 8-и дан карате е една мощна международна организация разпростряла се върху петте континента.

         Всяка година под егидата на КOI се провеждат уникални по своето съдържание състезания, които могат да бъдат наречени по-скоро школи за обучение. В продължение на една седмица деца, младша, старша възраст и мъже и жени тренират, състезават се и се учат под ръководството на Томи Морис и неговите сътрудници.

         Защо казах в началото: Да бъдеш заедно с една легенда.

         Защото тази година, след яростна конкуренция с Австралия и ЮАР, нашата федерация получи правото да бъде организатор на "16-та Кобе Осака Интернешънъл Световна купа и Международен семинар 2007".

Конкретно: от 22 до 29 юли 2007 год., в гр.Варна, в Двореца на спорта ще се проведат тези две събития.



Тагове:   легенда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tcvetkoff
Категория: Други
Прочетен: 67009
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930