Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2007 15:09 - КАРАТЕ - КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕГО
Автор: tcvetkoff Категория: Спорт   
Прочетен: 2008 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2007 09:08


КАРАТЕ - КАКВО ЗНАЕМ И КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕГО

 

Що е карате? Карате е наука и изкуство за самозащита, която се базира на използването на естествените оръжия на тялото-ръцете и краката.Кара означава празен, те-ръка, до-път или философският смисъл на тази дефиниция е: карате-пътят на празната ръка.

Карате в Европа

Първата страна в която се внедрява карате е Франция..Към Федерацията по джудо и бокс се организира секция по карате.Годината е 1960.Неин основател е Жак Делкур.През 1965 год. по негова инициатива е създаден Европейски карате съюз.През 1969 год., пак по негова инициатива се образува Световна карате федерация.Пре(зидент и на двете до 2000 год. е Жак Делкур.Този голям радетел на европейското и световно карате е голям приятел на българските каратеки и не веднъж е бил

Карате в България

страната на Изгряващото слънце /Нип-Пон/ се оказва на границата на една огромна културна империя, включваща всебе си Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос и Камбоджа.Всяко културно течение, родено в тези страни влиза в Япония последно, след като е било обхванало целият юго-източен свят.Но, постепенно,п в 9 век Япония и по-специално островите и, стават част от културната зона на източната част на Стария свят.Именно на границата между 8 и 9 век, в Япония нахлува кулутура, носеща със себе си и новата религия-будизма, която става част от религиозния живот на островите, новата писменост-иероглифите, заимдствани от Китай, новата форма на литература-поезията и т.н.Висшето общество на Япония силно се китаизира, буквално копирайки културата на своя велик съсед.Наред с културата иобразованието на японска земя прониква и борбата, наречена Чан Фа или китайски бокс, включващ удари с ръце и крака.Японските средновековни войни са имали своя национална борба Тоде, в която преобладавали захвати, хвърляния и удари.Времето, неумолимо стяга в един възел тези два вида борба, по такъв начин, че след няколко века този синтез на бойни изкуства завладява целия свят.Този процес е осъществен най-напред на остров Окинава.Оригиналното разположение на острова-далече от централната част на Япония и континентален Китай, става благоприятна почва за обединяване на двете борби Тоде и Чан Фа в друг вид единоборство, наречено по-късно Карате-доБлагодарение на усилията на Гичин Фунакоши карате от бойно изкуство се превръща в спорт със свои правила и система за подготовка. в България.От 2000 год.Президент на Европейската и Световната карате федерация е Антонио Еспинос /Испания/. В Европейската карате федерация членуват 45 страни, а в Световната-154. През 1994 год.България активно съдейства и става един от съоснователите на Балканската Карате Федерация.В нея участват: България,Гърция, Албания, Румъния, Турция, Босна и Херцоговина, Сърбия и Черна гора.Президент на БКФ от основаването и до днес е Георгиус Йеролимпус, който е и Генерален секретар на Световната карате федерация.

 Българското карате присъства трайно на международното татами.Нашите майстори, заедно с тези от направление Киокушин , дават доста дълъг списък от европейски и световни шампиони В реферския състав вече влизат няколко международни съдии-Европейска категория .Други са с Балканска категория, което осигурява обективно и точно съдийство на състезанията от националния календар.

 



Тагове:   Него,   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tcvetkoff
Категория: Други
Прочетен: 67006
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930